HISTORIEFORTELLING – under vann (vår maritime historie)

Jeg er en ganske dreven vrakdykker og har brukt mine erfaringer fra utallige besøk på vrak fra annen verdenskrig som inspirasjon til både min debutroman («Dvergene») og til  min foreløpig seneste utgivelse: ungdomsromanen «Malstrøm».

Sånn kan det se ut på et skipsvrak, når været er fint og sikten god. Etter min mening finnes det ikke noe bedre enn dette.

Bilde 6

Bildet er tatt av Christian Skauge, du finner flere bilder på SCUBAPixel.com

All skriving handler om å fortelle historier. De fleste historier utspiller seg i det daglige: I hjemmet, på jobben, skolen – kort sagt: der ute i virkeligheten. Andre historier er mindre synlige. Tildekket og utilgjengelige, gjør det dem ofte mer spennende, mer verdt å fortelle. Noen av de igjen befinner seg under havoverflaten. For det er der de ligger; vrakene. Som puster, synger, knirker og forteller om det som en gang skjedde der oppe på overflaten.

Alle historier blir bedre under vann.

Det er sant at skipsvrak mumler sitt vise sprog. Du kan nesten se det:

 Bilde 1

Igjen, Christian Skauge og SCUBAPixel.

Jeg forsøker å fortelle realistisk og spennende om vrakenes stille sang på havets dyp. Og med dette som utgangspunkt, også historier fra andre verdenskrig betraktet med et annet sett øyne. En fornyelse av historie som for dagens unge begynner å bli gammeldags, så langt borte at det er utopisk, selv om det ligger i en fortid innen rekkevidde via foreldre og besteforeldre.

Vår lange tradisjon som sjøfartsnasjon er alltid tilstedeværende og tilbakevendende når det gjelder marinarkeologi og dykking på skipsvrak. Men det er særlig annen verdenskrig som har gitt oss skipsvrak som er ganske spektakulære å dykke på.

Det finnes like mange historier som kan linkes til historier «alle» vet noe om. Max Manus saboterte skipet «Donau». Skipet ble berget i ettertid, men minner om hva som var ombord ligger fortsatt under alt mudderet, for den som har vilje og evne til å lete. Motorsykler med sidevogner, jeeper, for å nevne noe. Jeg har selv sett det. Jeg har vært med på å finne vaskerier langt inn i tyske vrak, det som der ble funnet, ble senere stjålet. Jeg har dykket på de mest forunderlige steder, steder det nesten er umulig. Men ikke for en som er ivrig nok. Gidder du å gå langt nok med utstyret, kan du komme til de mest avsidesliggende vrakene. Som det under, Georg Thiele, som ligger utenfor Narvik.

Bilde 7

Foto: Yngve Rakke

Ut fra alle årene og erfaringene, alle skipsvrakene fra krigens dager, har historier blitt spunnet, myter skapt. Ut i fra dette igjen henter jeg inspirasjon og gjensynsglede, gang på gang. Og historiene blir ikke mindre omfattende og mindre spennende ettersom tiden går; snarere tvert i mot.
Det er blant annet det skriving og historiefortelling handler om.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s